0
Firavun, Ey Mûsâ “Rabbiniz kimmiş sizin ?” [1], adına konuştuğunuz ve namına hareket ederek İsrail oğullarını salıvermemi istediğiniz Rabbiniz kimdir sizin ?

Mûsâ peygamber de “Rabbimiz her şeye varlık veren, sonra doğru yola eriştirendir”. [2] diyerek firavuna cevap verdi.

Bizim Rabbimiz bütün mevcudata varlığını verip ve onu bugünkü şekliyle yaratandır. Sonra da bu yarattığı şeylere neler yapmaları gerektiğini belirterek doğru yola iletendir. 

Bu büyük hakikat varlıklar âlemindeki her şeyde açıkça göze çarpmaktadır. Büyükten küçüğe, değerliden değersize kadar her şey yapısı itibariyle en güzel şekilde yaratılmış, en mükemmel hilkat verilmiş, yaratılış gayesini ve vazifesini ifa edecek sıfatlara haiz kılınmıştır. Büyük ve küçük bütün yaratıklar bu yaratılış fıtratına uygun hareket ederler.

İnsanoğlunun fıtratı da “İslam” dır. İnsanlar nerede doğarlarsa doğsunlar İslam fıtratı üzere doğarlar. İslam-ı yani Tevhid inancını kabul etme duygusu, insanın özüne (fıtratına) yerleştirilmiştir. Önemli olan, insanın bu özüne sahip çıkarak, fıtratını örtecek, lekeleyecek söz ve davranışlardan uzak durmasıdır. Ne var ki insanoğlu varlık çizgisini devam ettirebilmek için, yüzyıllardır fıtratından uzaklaşmış, ya da fıtratına müdahale ederek kendisi birtakım kurallar koymaya çalışmış ancak koyamamıştır, koyması da mümkün değildir. Çünkü “İnsan çok zalim, çok bilgisizdir” [3] “Hırslıdır, huysuzdur” [4] “Nankördür ve alabildiğine haksızlığa düşkündür” [5] bu nitelikleri yüzünden insan ne zaman fırsat bulsa hemcinsleri üzerinde tahakküm kurmaya kalkmış, “hak güçlünündür” anlayışı ile hareket ederek yeryüzünü yaşanamaz hale getirmiş ve getirmeye de devam etmektedir.

Fıtrattan uzaklaşarak ya da müdahale ederek koymuş olduğu bir takım kurallarla varlık çizgisini devam ettirmeye çalışan insanoğlu, hiçbir zaman huzuru, mutluluğu ve kurtuluşu bulamadığı gibi, hayatından acı, ızdırap, kan ve göz yaşı da eksik olmamıştır.

Sonuç olarak söylemek gerekirse, insanın ve insanlığın huzuru, mutluluğu ve kurtuluşu kendi özünde yani yaratılış fıtratında gizlidir. O da “İslam” dır. 

Selam ve dua ile…
___________________________________

[1] Tâ-Hâ Suresi Ayet     : 49

[2] Tâ-Hâ Suresi Ayet     : 50

[3] Ahzâb Suresi Ayet     : 72

[4] Meâric Suresi Ayet    : 19

[5] İbrâhim Suresi Ayet   : 34

Yorum Gönder Blogger

 
Top